Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport

Zoals de naam al zegt is Luchthaven Madrid vernoemd naar Adolfo Suárez, een prominent figuur in de geschiedenis van Spanje als democratie. Dit enorme vliegveld is gelegen in Barajas en is de thuishaven van Iberia, de Spaanse nationale vliegvaartmaatschappij. Luchthaven Madrid is de belangrijkste van Europa voor vluchten naar Zuid-Amerika en het Caribische gebied.

In 2006 verhoogde de luchthaven met de opening van Terminal T4 de maximale capaciteit naar 70 miljoen reizigers per jaar. Omdat het gemiddelde op 50 miljoen reizigers per jaar ligt, heeft dit vliegveld nog genoeg ruimte om te groeien.

Ontdek het vliegveld: diensten en faciliteiten

Luchthaven Madrid heeft alles: restaurants, cafetaria’s, take-away, fast food, kledingwinkels, drogisterijen, snuisterijen, VIP Lounges, kunst, exposities, en noem het maar op. Als reiziger hoef je je hier niet te vervelen. Met het culturele programma heeft de luchthaven zich slim weten te verbinden aan de stad Madrid. Hetzelfde kunstzinnige en culturele karakter van Madrid is terug te vinden in de vele kunstwerken die in de terminals hangen.

Twee grote muurschilderingen van Oswaldo Guayasamín zijn te bewonderen tussen Terminal T4 en Terminal T4 Satelliet gebouw. Ze hebben de onderwerpen ‘Spain, 1981’ en ‘America, 1982’.

Vertrek en aankomst

Naast de mooie muurschilderingen van Guayasamín heeft Terminal T4 ook een heuse trein om reizigers van het ene naar het andere uiterste te vervoeren. Dit zegt iets over de enorme oppervlakte dat het vliegveld bestrijkt! Door de vele aankomsttijden en vertrektijden die continu op de schermen komen en gaan is de Internationale Luchthaven van Madrid altijd erg levendig.

Ondanks de welverdiende zesde plek van de luchthaven op de Europese ranglijst, zou het een aantal plaatsen omhoog kunnen kruipen als het wat praktische zaken aanpakt. Dit betreft bijvoorbeeld het beperkte aantal bestemmingen in Azië en het relatief lage aantal directe vluchten richting Noord-Amerika. Door de ruimte voor groei is de luchthaven zeer geschikt om deze zaken aan te pakken.